SpiroVent RV2

De Spirovent RV2 zorgt voor continue, effectieve ontluchting van installatiewater voor een optimaal warmtecomfort. Bovendien levert deze luchtafscheider een bewezen vermindering van het gasverbruik van minimaal 6%. De investering is daardoor gemiddeld binnen twee jaar terugverdiend. De afscheider is eenvoudig, snel en onder iedere hoek te installeren. De garantieperiode bedraagt maar liefst 20 jaar. Technisch leaflet downloaden.

De besparingen op gasverbruik zijn bewezen door deskundige en onafhankelijke  instituten zoals Kiwa GASTEC, TNO en BSRIA. U verdient uw investering gemiddeld binnen twee jaar weer terug. Bovendien zijn de afscheiders maar liefst 20 jaar gegarandeerd.

Download de productfolder SpiroVent RV2

Bekijk de FAQ lijst SpiroVent RV2

 

Bij het plaatsen van een nieuwe ketel:

  • Energiebesparing tot wel 13%; de SpiroVent RV2 ontluchter bespaart bewezen 6% op het gasverbruik. Als bovendien een SpiroTrap MB3 vuilafscheider wordt aangesloten stijgt de besparing tot zo'n 13%. De besparingen op gasverbruik zijn bewezen door deskundige en onafhankelijke  instituten zoals Kiwa GASTEC, TNO en BSRIA. De investering in de lucht- en vuilafscheider is meestal binnen twee jaar weer terugverdiend. Bovendien zit op de afscheiders maar liefst 20 jaar garantie.

Meer informatie »

 

Bij regulier onderhoud:

  • Energiebesparing tot wel 13%; de SpiroVent RV2 ontluchter bespaart minimaal 6% op het gasverbruik. Als bovendien een SpiroTrap MB3 vuilafscheider wordt aangesloten stijgt de besparing tot zo'n 13%. De besparingen op gasverbruik zijn bewezen door deskundige en onafhankelijke  instituten zoals Kiwa GASTEC, TNO en BSRIA. De investering in de lucht- en vuilafscheider is meestal binnen twee jaar weer terugverdiend. Bovendien zit op de afscheiders maar liefst 20 jaar garantie. Bekijk de besparingstabel.

Meer informatie »

 

Bij het verhelpen van een storing:

Veel storingen zijn het gevolg van de aanwezigheid van lucht of vuil in een installatie.

  • Energiebesparing tot wel 13%; de SpiroVent RV2 ontluchter bespaart minimaal 6% op het gasverbruik. Als bovendien een SpiroTrap MB3 vuilafscheider wordt aangesloten stijgt de besparing tot zo'n 13%. De besparingen op gasverbruik zijn bewezen door deskundige en onafhankelijke  instituten zoals Kiwa GASTEC, TNO en BSRIA. De investering in de lucht- en vuilafscheider is meestal binnen twee jaar weer terugverdiend. Bovendien zit op de afscheiders maar liefst 20 jaar garantie.

Meer informatie »

 

Besparingstabel

 

FAQ

Waarom is het aan te raden een luchtafscheider toe te passen?
Lucht in een cv-installatie leidt tot allerlei vervelende verschijnselen. Het zorgt bijvoorbeeld voor ruisende en klaterende geluiden in leidingen en radiatoren. Lucht is ook vaak de reden waarom een radiator niet helemaal opwarmt, of zelfs helemaal niet warm wordt. Daarnaast is een luchtvrije cv-installatie zuiniger met gas.

Waar komt die lucht in mijn verwarmingsinstallatie vandaan?
WIn water zit altijd lucht. Afhankelijk van druk en temperatuur kan water meer of minder lucht bevatten. In een verwarmingsketel wordt het water flink opgewarmd, waarbij lucht vrijkomt in de vorm van microbellen. Vergelijk het maar met het water in een pannetje waarin eieren worden gekookt. Als het water warmer wordt verschijnen er steeds meer luchtbelletjes. Daarnaast kan lucht in de installatie terechtkomen tijdens onderhoud en het (bij)vullen of via koppelingen en kunststof leidingen (o.a. in vloerverwarmingssystemen) die nooit 100% luchtdicht zijn.

Op de verwarmingsketel zit toch al een ontluchter?
De ontluchter op de ketel is puur bedoeld voor het ontluchten van de ketel zelf, dus niet voor de rest van de installatie. Om de complete cv-installatie te ontluchten en luchtvrij te houden is een continu werkende luchtafscheider onontbeerlijk. Dat wordt ook aangeraden door diverse ketelfabrikanten.

Hoe kan een luchtafscheider energie besparen?
Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator zal niet meer goed opwarmen. Om toch de gewenste ruimtetemperatuur te bereiken zal de ketel warmer water moeten leveren en dus meer gas verbruiken. De SpiroVent RV2 haalt de microbellen direct na de ketel uit het warme water. Verderop in de installatie kan het water dan weer lucht opnemen en zal zodoende de luchtbel oplossen. De radiatoren worden dan weer optimaal verwarmd en de ketel brandt dan zo zuinig als mogelijk.

Hoef ik echt nooit meer handmatig te ontluchten?
In principe is het ontluchtingssleuteltje niet meer nodig. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen zal het nog gebruikt moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer de installatie voor werkzaamheden leeggemaakt moet worden en daarna weer moet worden gevuld.

Hoe werkt de SpiroVent RV2?
Het in de ketel opgewarmde installatiewater stroomt door de SpiroVent RV2, met daarin de unieke Spirobuis als afscheidingselement. De Spirobuis zorgt ervoor dat de luchtbelletjes niet met het water de installatie in gaan, maar opstijgen naar het ontluchtingsventiel. Doordat de verzamelde lucht een vlotter bovenin de luchtafscheider laat zakken gaat een ventiel open en kan de lucht uit de installatie ontsnappen. Het speciaal ontwikkelde ventiel sluit daarna hermetisch en kan dus ook niet lekken.

Waar moet een SpiroVent RV2 worden geplaatst?
Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel, waar het water de installatie in gaat. Door het opwarmen van het water in de ketel zijn er op die plaats de meeste luchtbelletjes af te vangen.

Hoeveel geld kan een SpiroVent RV2 besparen?
Dat is afhankelijk van zoveel factoren dat het moeilijk is hierover een algemeen geldende uitspraak te doen. Denk bijvoorbeeld aan de omvang van de installatie, de gewenste ruimtetemperaturen, het buitenklimaat etc. TNO en BSRIA hebben in onafhankelijke onderzoeken aanmerkelijke gasbesparingen aangetoond. Daarnaast is er besparing op elektriciteit vanwege het optimaal werken van de cv-pomp. De praktijk leert dat een terugverdientijd van 2 jaar een reële aanname is.

Als ik een luchtafscheider heb, kan er dan nog corrosie ontstaan?
Een luchtafscheider zal het ontstaan van corrosiedeeltjes zeker afremmen, maar kan het nooit helemaal voorkomen. Ook al zal het minder zijn, het blijft belangrijk om het schadelijke magnetiet zo snel mogelijk uit het installatiewater te halen.